hiburim - בריאות מגדרית על קצה המזלג
   
 
   
 

 בריאות מגדרית על קצה המזלג

לצד החגיגות והטקסים, יום האישה הבינלאומי זו הזדמנות מצוינת להסתכל גם על תחלואת נשים ואיך זו משקפת ומושפעת מתהליכים חברתיים ותרבותיים או במילים אחרות : תחלואה מגדרית.
מגדר מתייחס להבדלים בין נשים וגברים כתוצאה מנורמות חברתיות, תרבויות ודתיות.

המרכז הלאומי האמריקאי למידע ביוטכנולוגי קבע שתחלואה מושפעת ממגדר. יש הבחנה בין תחלואה שקשורה למבנה הביולוגי הייחודי של נשים כמו למשל במחלות גניקולוגיות לבין תחלואה מגדרית, בה הנטייה לתחלואה זו או אחרת מושפעת ממודלים וקונפליקטים הקשורים לתפקוד נשים בחברה ובתרבות.

שמדובר במחלות כרוניות בהן חולים שני המגדרים, בולטים שלושה תהליכים אופיינים:
1.התחלואה הכוללת במחלות כרוניות בעליה מתמדת בקרב שני המינים.
2. ישנן מחלות כרוניות ששכיחות באופן בולט בקרב נשים לעומת גברים.
3. מחלות שקודם נחשבו "מחלות גבריות" הולכות והופכות למחלות נשיות.

על כל 100,000 תושבים 21.5 נשים לעומת 19.5 גברים חולות ביתר לחץ דם.  5 נשים לעומת 3.3 גברים חולות בדיכאון וחרדה. מכלל מקרי הפיברומאגליה 95% מהחולים הן נשים ו 90% מכלל החולים בסינדרום התשישות הכרונית גם כן נשים. נשים חולות במחלות אוטואימוניות פי 3 מגברים.
במחלות לב גברים עדיין עוברים את הנשים מספרית אבל התקפי לב אצל נשים נוטים להיות דרמטיים יותר וסיכויי ההשרדות נמוכים יותר. הסימפטומים בקרב נשים פחות חד משמעיים לכן במקרים רבים האבחון מתעכב ונשים נוטות לחכות זמן רב יותר להגעה לחדר מיון. 

בחלק ממחלות הסרטן הנשיות יש נסיגה הודות לגילוי מוקדם ושיפורים בטיפול אך עדיין אחת משבע חולות בסרטן שד והנתון המדהים ביותר הוא שבקרב החולים בסרטן בלוטת התריס 78.5% הן נשים.

מה המשמעות של כל זה?
כאשר מסתכלים על התהליכים החברתיים והתרבותיים שעברו על נשים ב 100 השנים האחרונות ניכרת עליה בקונפליקטים מגדריים מובהקים כמו  המאבק לזכות הבחירה, ההשכלה, הייצוג בממשל, שכר שווה, הזכות להפלות ועוד.

הצטרפותן של נשים למעגלי העבודה והאקדמיה יצרה אתגרים חדשים עבור שני המינים. הציפייה היתה שנשים יבצעו את משימות העבודה וגם ימשיכו לטפל בבית ובגידול ילדים. הלחצים לשיתוף רב יותר של גברים במטלות הבית וגידול ילדים גברו ויצרו תהליכים חברתיים ותרבותיים בו עלו לדיון מחדש תפיסות ונורמות לגבי המינים וחלוקת התפקידים ביניהם.

התחזקות כוחה של התקשורת המקדמת דמויות נשיות שנויות במחלוקת מהוות מודל מאד בעייתי עבור נערות בשנות עיצוב הזהות המינית והנשית שלהן . בהתאמה, ניכרת עלייה במספר הסובלות מהפרעות אכילה ושאר תופעות המעידות על עיסוק יתר במראה חיצוני בניסיון לעמוד סטנדרטים התקשורתיים.

גוף ונפש אחד הם
אין ספק שהעליה הכוללת בלחצים אשר מאפיינת את עולמן של נשים קשור לעליה הכוללת בתחלואה.
הסימבוליקה הרגשית של מחלות לב היא עודף נתינה במקום העבודה עם תחושה של חוסר הערכה. במקביל, מספרי התחלואה של נשים עובדות , בפרט בתפקידים בכירים עלה.

סרטן שד מייצג קונפליקטים בנושא של נתינה נשית. נשים המקדישות את עצמן לבעלים וילדים אך מטפחות תסכול על העדר הגשמה אישית, נתינה לבעלים שאינם עוזרים לעצמם, וקונפליקטים סביב איזון בנתינה בין הבית לעבודה.

במחלות אוטואימוניות בולטים רגשות תוכחה עצמית, ביקורת עצמית ותובענות עצמית- ובפיברומאלגיה יש כאב רגשי הבא לידי ביטוי בכאב פיזי.
מספרי התחלואה בסרטן בלוטת תריס מעניינים במיוחד, לאור הציפיה התרבותית ההיסטורית מנשים

"לשתוק" ולא להביע את רגשותיהן. מרכז ההבעה נמצא בגרון ובהקבלה, מחלות באיזור הגרון מסמלות עצירה של ההבעה.

מה עושים?
חשוב קודם כל להכיר בקשר שבין גוף ונפש ברמה האישית והמגדרית ולהכיר בקשר הישיר בין נורמות חברתיות ותרבותיות ותחלואה. תהליכי שינוי חברתיים ותרבותיים  אינם מתרחשים ביום אחד ולכן חובה עלינו כנשים לקחת אחריות ולפעול למען בריאותינו הרגשית גם בהיבט האישי וגם בהיבט המגדרי. עלינו לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא פתרונות שמתאימים לנו באופן אישי, גם אם אלה אינם עולים בקנה אחד עם הנורמות הקיימות.

כל אישה צריכה למצוא את האמת שלה ולמצוא את הדרך להביא אמת זו לתוך חיי היום יום.
הדרך היחידה לשנות את מספרי התחלואה היא להתבונן פנימה לתוך עצמינו, לפתור את הקונפליקטים המנהלים אותנו וליצור מציאות התומכת בבריאות רגשית נשית. 
אם כל אחת תפרוץ דרך קטנה לעצמה, יחד נפרוץ את הדרך לבריאות מגדרית כוללת חזקה.
 
 






 
 
 
 
 
 
 
 
 
לקבלת עותק בחינם לחצו כאן 

 
 
 

 
לייבסיטי - בניית אתרים