hiburim - גישה חדשה להתמודדות עם רגשות
   
 
   
 

 גישה חדשה להתמודדות עם רגשות

בכל שנות עבודתי, לא ראיתי מחלה אחת נטולת הקשרים רגשיים וזה כמובן כולל גם את אלה שטוענים בעקשנות ש"במקרה שלהם אין שום קשר בין המחלה לרגשות או מצבי חיים".

לרגשות קשר ישיר והשפעה משמעותית על הבריאות הגופנית. לימוד צורות התמודדות בריאות עם מצבים טעונים רגשית הינו חיוני לכל מי שרוצה ליצור בריאות ואיכות חיים ארוכי טווח.

 מהו הגוף הרגשי?

בגוף הרגשי נרשמים שינויים בהרגשה. ברובד הזה אנחנו חווים ומביעים את עצמינו מבחינה רגשית. זה כולל מגוון רגשות רחב הכולל רגשות ראשוניים, רגשות נעלים וכל מה שביניהם; אהבה, שנאה, צער, חמלה, חרדה, שמחה, שלווה , התרגשות ועוד. רגשות יוצרים חוויות והתנסויות סובייקטיביות. ללא רגשות, החיים היו משעממים ומונוטוניים. רגשות יוצרים מעורבות, מחויבות ומוטיבציה אבל הינם גם הבסיס לקונפליקטים ומלחמות.

 הגוף הרגשי נמצא בתוך הגוף הפיזי במקביל לו. רגשות נוצרים באזור הלימבי של המוח

( The Limbic system). כל רגש גורם לשרשרת תגובות עצביות וכן להפרשה של ביו-כימיקל ספציפי. הפעילות העצבית והביוכימית מתורגמת לתחושות היוצרות חוויות והתנסויות. המשמעות המיוחסת לרגש נוצרת בקורטקס באמצעות מנגנון עיבוד המידע.

 בריאות רגשית מהי?

הגישה הרווחת, מחלקת את הרגשות לחיוביים ושליליים. רגשות חיוביים הם הרגשות היוצרים תחושות וחוויות נעימות ומוערכות ע"י החברה. רגשות היוצרים תחושות ומצבים לא נעימים נחשבים שליליים, אותם החברה מגנה. בהמשך לקו המחשבה הזה, ההגדרה המקובלת לבריאות רגשית נקבעת לפי כמות הרגשות החיוביים לעומת השליליים שאדם מסוים חווה. ככל שכמות הרגשות החיוביים גבוהה ביחס לרגשות השליליים, האדם נחשב בריא יותר רגשית.

 בחלוקת הרגשות לחיוביים ושליליים, הנורמות החברתיות מעודדות איפוק רגשי כי הן מלמדות אותנו להעדיף רגשות מסוימים על פני רגשות אחרים. אנחנו לומדים לתת לגיטימציה רק לרגשות שנחשבים חיוביים, ולדכא, ו"לסגור" רגשות שמוגדרים כשליליים. אנחנו כל הזמן שופטים ומקטלגים את מה שאנחנו מרגישים, לחיובי ושלילי. במצב הזה אנחנו גם מרגישים רע וגם אשמים על כך שאנחנו מרגישים רע.

 שרגשות מודחקים, הם אינם נעלמים. האורגניזם מפתח דרכים להסיח את דעתינו ממה שאנחנו מרגישים. אחד האמצעים לכך הוא סוג של "השבתה רגשית". השבתה רגשית זה סוג של קהות חושים. קהות חושים זו מתאפשרת כתוצאה מסגירה מסוימת של מערכת העצבים. במצב הזה הרגשות קיימים אבל אנחנו חווים אותם רק במידת הפתיחה של מערכת העצבים. כך אנחנו יכולים להציג כלפי חוץ חיוביות גם שבמעמקי נפשינו אנחנו כואבים ומיוסרים.

 המנגנון הזה יכול היה להיות פתרון מוצלח לולא המחיר הגבוה שהוא גובה. מערכת העצבים חיונית לתפקוד פיזיולוגי תקין.המחיר של קהות חושים כאמצעי לטשטוש התחושה הוא סגירה הדרגתית של מערכת העצבים, ירידה ביכולת להרגיש באופן כללי והידרדרות הדרגתית בבריאות הרגשית והגופנית הכוללת.

 תופעה נפוצה, אינדיקציה לדרגות שונות של השבתה רגשית זה הקושי לזהות מה מרגישים. יותר ויותר אנשים אינם מסוגלים לזהות את רגשותיהם בגלל שמנגנון התחושה והרגש שלהם כבוי או כבוי למחצה. במקרים רבים הם מסוגלים לאמר מה הם חושבים לגבי נושא מסוים, אבל אוצר המילים הרגשי שלהם דל והם אינם מסוגלים לזהות הבדלים בהרגשה מעבר לנעים ולא נעים.

 התנהגויות לא פונקציונליות רבות כמו התמכרויות, הפרעות אכילה, אלימות ועוד, קשורים לקושי להתמודד עם רגשות. התנהגויות אלה מסיחות את הדעת ממה שהאדם באמת מרגיש ע"י ניתוב הרגש לאפיקים אחרים, לא בריאים.

 לדוגמה: במקרים רבים, התמכרות לסמים נובעת מהרצון לטשטש את התחושה. כ 95% מהמכורים להרואין שעבדתי איתם העידו שהצורך החזק ביותר ב"מנה" מתעורר במצבי בהם הם חווים רגשות לא נעימים בפרט כאב רגשי.

 הפרעות אכילה זו דוגמה נוספת של מנגנון הסחת הדעת מרגשות לא נעימים. אכילה יתר מטשטשת את התחושה ע"י תרגום "רעב רגשי" לרעב פיזי. במשך הזמן היכולת להבחין בין שני סוגי הרעב משתבש, מה שגורם לתרגום כל הרגשות לאכילה.

 הגישה ההוליסטית מציגה גישה להתנהלות רגשית הגורסת שיש לתת  מקום ולגיטימציה לכל המגוון הרגשי. הדגש הוא על חווית הרגש ולא על הבעת הרגש. המודל הזה אינו נותן לגיטימציה לכל סוגי הבעת רגשות ובוודאי שאינו נותן לגיטימציה לאלימות. המודל הזה נותן תוקף לתחושה, כלומר לחוויה הרגשית.

 זה בסדר גמור להרגיש כעס אבל זה לגמרי לא בסדר להכות את האדם עליו אתה כועס. זה בסדר גמור להרגיש פחד, טינה ואפילו שנאה. זה לא בסדר לפעול או להביע רגשות אלה בצורה הפוגעת באחרים.

 לחוות רגשות אומר לאפשר להם להיות, מבלי לדכא, לשפוט וליצור הסחות דעת מהם. כאשר מאפשרים לרגש להיות, מערכת העצבים נשארת פתוחה, והגוף יכול לעבד ולפרוק את המידע הרגשי העצבי בצורה בריאה. זה מונע הצטברות מטען רגשי ומונע גם את הצורך לפרוק מטען רגשי בצורות לא בריאות.

 במילים אחרות, נתינת לגיטימציה לכל הרגשות, גורמת לירידה משמעותית של הצורך להביע אותן בצורות לא פונקציונליות ובכך הגישה הזו תורמת לשיפור הבריאות האישית והחברתית.

 לתת תוקף לכל המגוון הרגשי משמעו להסכים להרגיש רגשות נעימים ולא נעימים. ההסכמה לחוות רגש מסוים מונעת את הצורך להפסיק להרגיש את מה שאתה מרגיש וגורם לכל מה שאתה מרגיש להיות בסדר.

 המלצה לתרגול

טכניקה פשוטה לתרגל גישה זו זה לנשום לתוך רגש בזמן החוויה. נשימה לתוך הרגש מצמצמת את ההתנגדות אליו ומאפשר למערכת העצים לעבד ולפרוק אותו. מבקרים רבים טכניקה זו גורמת להחרפה זמנית של התחושה שלאחריה מופיע תחושת שחרור והקלה. מתרגלים מנוסים של הגישה הזו מעידים שהצורך לבטא או לפעול בגין הרגשות יורד ואפילו נעלם לגמרי. משך הזמן הדרוש לפריקת רגשות באמצעות הטכניקה הזו יכול לנוע בין כמה דקות לחצי שעה, בתאם לאינטנסיביות הרגש.

 

 

 
 
 
 
 
 
לקבלת עותק בחינם לחצו כאן 

 
 
 

 
לייבסיטי - בניית אתרים