hiburim - הרהורים על חיובי ושלילי
   
 
   
 

 הרהורים על חיובי ושלילי

האם אי פעם שמתם לב למהירות בה אנשים נוטים לקטלג דברים לחיובי או שלילי ועד כמה הם בטוחים שהעמדה בה הם מאמינים נכונה? האם אי פעם שאלתם את עצמיכם על מצבים בהם דברים שנראו בהתחלה כשליליים התבררו כברכות במסווה?

קטלוג מידע הינו תפקוד אוטומטי של מנגנון עיבוד המידע ומטרתו לעזור לנו להתמודד עם הכמויות האדירות של מידע אליה אנחנו חשופים כמעט בכל רגע. המוח מקטלג ומאחסן מידע בדומה לספריה או ארכיון גדול. בשני המקרים מטרת הקטלוג הוא לאפשר גישה נוחה ויעילה לפרטי מידע נחוצים.

קטלוג מידע לחיובי או שלילי הוא אחד ההבחנות הראשונות שהמוח שואף לעשות. הבחנה זו נעשית בעזרת עקרון הכאב/הנאה, הגורם לנו להימשך לדברים שאנחנו קושרים להנאה ולהימנע מדברים שאנחנו קושרים לאי נעימות. מקורו של עקרון זה הוא במנגנוני הישרדות ראשוניים ומטרתו שימור חיים באמצעות הגנה מפני סכנה פוטנציאלית.

קטלוג דברים לחיובי או שלילי משקף את הדרך בה אנחנו תפוסים את הדבר והוא שגורם את החוויה האופיינית שלנו עם הדבר. אם אנחנו תופסים משהו כחיובי, אנחנו חווים אותו כחיובי ולהיפך.
הבעיה העיקרית היא שהפרמטרים המשמשים לקביעה שמשהו חיובי או שלילי במידה רבה מבוססים על אירועי עבר והתניות חברתיות-תרבותיות.

לדוגמה: אם לאדם x היתה התנסות לא נעימה עם סמכות שהיה בן 6, ובזמנו, האירוע קוטלג כשלילי, הוא ימשיך להתייחס ולחוות סמכות כמשהו שלילי גם בבגרות, זאת למרות שבבגרות עומדים לרשותו כלים רבים ומגוונים להתמודד עם סמכות. זה קורה בגלל שהקטלוג הראשוני הוטמע לתוך מאגר המידע של מנגנון עיבוד המידע ומאותו רגע, מופעל באופן אוטומטי. התוצאה הבלתי נמנעת היא שאנחנו תופסים, חווים ומגיבים לדברים בהווה כאילו אנחנו בעבר.
ברגע שקטלוג מוטמע ומופעל באופן אוטומטי, אנחנו מייצרים מצבים המוכיחים שהקטלוג נכון. 






תופעה מעניינית הנגרמת ע"י הצורך הפסיכולוגי באיזון  בין הסביבה הפנימית והחיצונית. המשמעות היא שכאשר אנחנו חווים בעולם החיצוני דברים המתאימים לצורת החשיבה בעולם הפנימי, אנחנו חווים איזון. אם מה שמתרחש בעולם החיצוני נוגד את צורת החשיבה שלנו , אנחנו חווים חוסר איזון.
חוויות אשר קוטלגו בעבר כחיוביות או שליליות, ממשיכות להיות מקוטלגות באותו אופן אלא אם נעשה מאמץ מודע לשנות את ההתייחסות אליהם. במקרים מסוימים, אירועים משמעותיים עשויים להיות נקודות מהפך בכך שהם יוצרים שינויים בתפיסות ובכך מקדמות קטלוג מחדש של מידע. ברוב
המקרים אנחנו ממשיכים לקטלג מידע מכוח ההרגל.

מקור השפעה נוסף לקטלוג לחיובי ושלילי זה התניות חברתיות-תרבותיות. במשך החיים אנחנו רוכשים תפיסות, אמונות ונורמות בכוח ההתניה. התניה נוצרת מכוחו של שינון ומהצורך להשתייך ולהיות אהוד.
כאשר אדם נחשף למידע שוב ושוב, המידע מוטמע ומתקבל כאמת. אם החשיפה נמשכת, זו הופכת להיות התניה והמידע מופעל באופן אוטומטי. חלק מההתניות המעצבות את חיינו משרתות אותנו ויוצרות סדר חברתי, אך ישנם מקרים רבים בהם קטלוג ותגובה אוטומטיים הינם חסרון גדול כי זה נועל אותנו בדפוסי חשיבה המעכבים התפתחות ובריאות.

לחשוב שמשהו נכון רק בגלל שנחשפת אליו פעמים רבות לא אומר שזה בהכרח משרת אותך או מתאים לך. זה גם לא אומר שיש במידע או בתפיסה הזו כל סוג של אמת אבסולוטית. זה רק אומר שנחשפת למידע מספיק פעמים כדי שייטמע כנכון. זה הכל.

אם תבדוק חלק מהדברים שאתה מקטלג כחיוביים או שליליים, תמצא שקביעות חד משמעיות אלה לא תמיד עומדות במבחן המציאות. בדיעבד, תמצא שחלק מהדברים שקטלגת כשליליים התבררו כברכה ושחלק מהדברים שקטלגת כחיוביים לא עמדו בציפיות.

למה זה?
היתרון הגדול כביכול של מנגנון קטלוג המידע הוא שזה חוסך את הצורך לבדוק מחדש דברים שכבר קוטלגו. זה פותר אותנו מהמאמץ הכרוך בבדיקה מחודשת תמידית. הקביעה שמשהו במהותו חיובי או שלילי משמעו שיש לדבר רק היבט אחד. הוא חיובי או שלילי ואין מה לעשות לגבי זה כי "ככה זה".בפועל, הגדרות אלה רק משקפות את המשמעות שמנגנון המידע ייחס לנידון, וכמו שאמרתי, הבחנה זו מבוססת במידה רבה על אירועי עבר והתניות חברתיות.

למעשה, אין ביקום שום דבר שבמהותו חיובי או שלילי. היקום וכל הדברים בתוכו במהותם ניטראליים.  כוח החיים הוא ניטראלי. אנחנו חווים דברים כחיוביים או שלילים רק מכוח המשמעות שאנחנו מייחסים להם. במידה רבה, מאגר המידע המשמש לייחוס משמעות מיושן ( אירועי עבר) ולא שלנו ( התניות חברתיות).

דוגמאות אינספור ממחישות שמה ששלילי לאחד, חיובי לשני. דברים אינם במהותם חיוביים או שליליים, אלא במידה שאנחנו מייחסים להם משמעות.

נקודה מעניינת נוספת היא שאנרגיה מתקיימת כרצף. חיובי ושלילי מייצגים שתי אפשרויות קוטביות הנמצאות בציר רצף אחד ומכאן שחיובי מכיל את הפוטנציאל להיות שלילי ולהיפך. דברים שאנחנו מגדירים כשליליים מכילים באופן מהותי את האפשרות להיות חיוביים כי שלילי הוא ההיבט הקוטבי של חיובי.

עקרון זה בא לידי ביטוי במצבים בהם משהו יכול להיות שלילי בנסיבות מסוימות ואותו הדבר יכול להיות חיובי בנסיבות אחרות. אם כך, האם הוא חיובי או שלילי?

שאתה מאמין שמשהו במהותו חיובי אתה עלול להתעלם מחסרונות, מכשולים ואפילו סכנות. שאתה מאמין שמשהו במהותו שלילי, הוא בדרך כלל יגרום לסבל מבלי שתוכל להבחין בהזדמנויות הגלומות בסיטואציה.

הכרה בכך שהגדרות של חיובי ושלילי הן נזילות ומשתנות חיוני לריפוי אישי וגלובלי כי זה יוצר הזדמנויות להבין ולחוות דברים בצורה חדשה. לראות היבטים חיוביים במצבים  הנתפסים כשליליים מצמצם סבל. מודעות להיבטים שליליים במצבים הנתפסים כחיוביים, מקדם זהירות והיערכות.

אבל יותר מכל, פיתוח גישה גמישה יותר מקדמת סובלנות הנחוצה מאד בעולם של היום. הבנה שכל דבר יכול להיות חיובי או שלילי באותה המידה, מאפשר לנו לראות דברים מפרספקטיבות רחבות יותר. גמישות זו גם מאפשרת תקשורת בין אישית טובה יותר ומקדמת גדילה אישית וגלובלית כי זה מרחיב את מי שאנחנו ואת מה שאנחנו תופסים כאפשרי.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
לקבלת עותק בחינם לחצו כאן 

 
 
 

 
לייבסיטי - בניית אתרים