hiburim - 8 עמודי התווך לתכנית בריאות מנצחת
   
 
   
 

 8 עמודי התווך לתכנית בריאות מנצחת

אם כבר השתכנעתם ( בצדק) שתכנית קידום בריאות זו אחת ההשקעות המניבות ביותר שאתם יכולים לקדם בארגון, ואתם מוכנים להתחיל לבנות תכנית לקידום בריאות בארגונכם, חשוב לדעת שעל מנת למקסם את התוצאות ( תשואה) יש עבודה מקדימה שחובה לעשות וכמה אלמנטים שחשוב לחשוב עליהם לפני שיוצאים לדרך.

במאמר 8 עמודי התווך לתכנית בריאות מנצחת תמצאו 8 אלמנטים חיוניים  לתת עליהם את הדעת שמתכננים תכנית קידום בריאות על מנת להבטיח הטמעה, תוצאות בריאות ותשואה מקסימלים לארגון. 


1.יצירת מחוייבות ארגונית
תמיכת הנהלת החברה קריטית להצלחת תכנית לקידום בריאות, לא רק ברמת האישור התקציבי אלא ברמת המנהיגות, העלאת המוטיבציה והמודל האישי.

תרבות ארגונית מתחילה בראש. עובדים מסתכלים על חברי הנהלה בזכוכית מגדלת להשראה והנהגה. הנהלה מגויסת, התומכת ומקדמת אורחות חיים בריאות בצורה נראית לעין הינה משמעותית ביותר להצלחת התכנית. המסר הארגוני חייב להיות אחיד ורציף בכל דרגות הארגון ולשם כך צריך בראש ובראשונה את תמיכת ההנהלה הבכירה.

אם גיוס ישיר של תמיכת ההנהלה נתקלת בקשיים, נסו למנף, התלהבותו של עובד יחיד, קבוצת עובדים או מחלקה המחויבים לנושא.
תמיד חשוב שיהיה גרעין מחוייב ונלהב שידביק בהתלהבותו את שאר העובדים ואת חברי ההנהלה.


2.מעורבות עובדים
מעורבות יוצרת מחוייבות. מומלץ לשתף עובדים בתהליכי קבלת החלטות בבניית התכנית. עובדים עשויים להיות מקור מצין לרעיונות טובים ואפקטיביים בגלל שהם חיים את השטח יותר מכל אחד אחר..

3.תמריצים לעובדים
שמדובר בשינוי הרגלים, תמריצים הם כלי מצוין כדי לדרבן עובדים לפעול למען בריאותם ובסופו של דבר למען ארגון. תמירצים לא חייבם להיות בכרח תמריצים כספיים. אפשר ליצור תחרויות בין מחלקות ולהציע פרס אטרקטיבי או הזמדנות אטרקטיבית בהתאם לאופי המחלקה.

4.מיפוי אפקטיבי + תחזוקה ומעקב לאורך זמן
אין ספק שהערכת המצב הקיים ומיפוי הצרכים הספציפיים של הארגון טרם בניית התכנית חיוני לבניית תכנית מותאמת. שאלונים הם דרך מצוינת לאסוף מידע מהשטח, בעיקר לגבי מקורות סטרס ותחושות עובדים. מומלץ לשלב גם מדידה אובייקטיבית כמו  מדידת לחץ דם, ערכי דם בדיקות מאמץ וכו'.

5.קל ופשוט
על מנת להבטיח הטמעה אפקטיבית חשוב שהגישה לפעילויות תהיה קלה ונוחה. ככל שנדרש מאמץ גדול יותר סיכויי הביצוע יורדים. עבור רוב העובדים, חדר כושר בשטח מקום העבודה יהיה עדיף ואפקטיבי יותר מאשר מנוי מוזל בחדר כושר מחוץ למקום העבודה.
כמו כן ככל שפרטי התכנית פשוטים- כך יגדלו סיכויי ההצלחה.

לדוגמה: אם חדר האוכל עובר לבישול עם פחות שמן אז נגישות אוכל בריא הופך להיות קל ופשוט. אם עובד שרוצה אוכל נטול שומן צריך לעשות הזמנה מיוחדת- הסיכוי שיטרח יורדים.

6.הטמעה אפקטיבית
חשוב שילווה את התהליך איש מקצוע אשר יחד עם ההנהלה יפקחו ויבטיחו את הטמעת התכנית.  ללא פקוח ובקרה, הטחעה יכולה להיות חלקית או שונה מהתכנית. חשוב לכל אורך תהליך ההטמעה להיות קשובים לרחשי השטח ולעשות שינויים נחוצים.

7.הערכה  ושיפור לכל אורך הדרך
במהלך תכנית קידום בריאות נוצרים שינויים המצריכים עדכון של התכנית. על מנת להשאר עם יד על הדופק, יש לעשות משובים והערכת מצב מדי פרקי זמן קצובים ולבחון את הצורך בעדכון התכנית.

לדוגמה: אם בשלב המיפוי נמצא שאחוז המעשנים בארגון גבוה ואחרי 3 חודשים של סדנאות הפסקת עישון יש ירידה משמעותית באחוז המעשנים, יש מקום לצמצם את הפעילת בתחום הזה ולהפנות את תשומת הלב לתחומים אחרים.

8.תכנון תקציבי
ברור שהטמעת תכנית קידום בריאות דורשת תקציב. חשוב לראות בתקציבים אלה השקעה ולא הוצאה משום שביכולתם לחסוך לארגון סכומי כסף גדולים לאורך זמן.
מניסיון של חברות בעולם, ההישגים הטובים ביותר הושגו בקרב חברות אשר התמידו בתכנית למשך לפחות 3 שנים.

לא כל פעילויות השטח נמשכו כל השנים. שארגון מטמיע אסטרגיות בריאות הן הופכות לנורמה החדשה.  יש צורך במעקב, רענון תמיכה וכו' אך היקף  ואינטנסיביות הפעילות יורדת בהדרגה.

רצף התכנית הינה מרכיב מכריע בהצלחתה לכן חשוב להבטיח תקציב ריאלי וזמין למנוע מצבים בהם תכניות נסגרות במהלך תכנית.
 

 
 
 
 
 
 
לקבלת עותק בחינם לחצו כאן 

 
 
 

 
לייבסיטי - בניית אתרים